top of page

Hoe maak ik een originele kerstkaart voor mijn bedrijf?

Bijgewerkt op: 14 dec. 2021

Heb je wel eens aan een kerstvideo gedacht?Dat je nu op de site kijkt, betekent dat jij overweegt om een videoboodschap te maken. En dat is al heel origineel. Ik kan je verzekeren dat de personen die jouw boodschap ontvangen dat ook vinden. Je onderscheidt jezelf en je valt op. Dat wordt gewaardeerd en daar wordt over gepraat.


Stap 1: De boodschap

Bedenkt eerst of je een aparte persoonlijke boodschap voor iedereen wilt maken of dat je één boodschap maakt die je naar meerdere mensen stuurt. De eerste optie is natuurlijk veel meer werk. Als je voor de tweede optie gaat, kun je daar altijd nog een persoonlijk begeleidend schrijven aan toevoegen als je de video verstuurt.


Stap 2: Schrijf de boodschap uit

Schrijf de boodschap die je wilt vertellen in je filmpje helemaal uit. Voor een optimale prestatie van je filmpje moet je uitgaan van een duur tussen de 60 – 90 seconden. Korter mag natuurlijk ook, maar langer raad ik niet aan want uit onderzoek blijkt dat we van korte filmpjes houden. Houd er rekening mee dat 30 seconden ongeveer 85 woorden zijn. Dus een minuut is dan gelijk aan ongeveer 170 woorden en 1,5 minuten aan 255 woorden. Afhankelijk hoe snel je praat.


Je hebt je boodschap nu uitgeschreven maar deze ga je natuurlijk niet woord-voor-woord voorlezen. Oefen een paar keer voor de spiegel en voor de camera vertel jij de boodschap uit je hoofd zodat dit spontaan overkomt.

Vraag jezelf af of je de boodschap in één keer opneemt of in meerdere shots. Kies je voor het laatste, dan moet je achteraf de stukjes aan elkaar monteren. Dat kan heel makkelijk met verschillende programma’s. Als dit je eerste keer is dan raad ik je aan om het in één keer op te nemen. Het monteren van de filmpjes is namelijk ook best nog een werkje. Het is een korte boodschap dus dat moet wel lukken.


Stap 3: Het format

Bepaal het format waarin je jouw video gaan opnemen. Dat is afhankelijk van wat je gaat doen met de boodschap.


1. Je stuurt videoboodschap door via je eigen telefoon of mail

2. Je plaats je videoboodschap op social media


Als je voor de eerste optie kiest dan kun je zelf beslissen of je de boodschap staand of liggend opneemt.


Als je voor de tweede optie kiest, dan is er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van het platform wat je kiest, moet je rekening houden met het format (staand 9:16, staand 3;4, liggend, vierkant etc.). Jouw telefoon neemt alleen staand of liggend op en niet in een ander format.


In de gratis app Splice kun jij jouw video heel makkelijk naar het gewenste format omzetten. Film jezelf niet beeldvullend maar houd er juist rekening mee dat je jezelf in het midden filmt zodat je genoeg ruimte om jezelf hebt. Als je dan het formaat later aanpast dat je nog wel in het beeld past.


Stap 4: De perfecte plek

Zoek een leuke plek uit waar je jouw kerstvideo gaat filmen. Het wordt een kerstboodschap dus voor de kerstboom zou een top plek kunnen zijn.


Bedenkt dat als je achtergrond een witte muur is, dat saai kan zijn. Tenzij je jezelf als een kerstboom hebt verkleed en daar de nadruk op ligt. Dan keuren we het goed :)


Houd er rekening mee dat als je buiten filmt, je uit de wind gaat staan, want deze hoor je heel duidelijk en dan ben je vaak niet goed verstaanbaar.


Stap 5: De cameraman

De voorbereidingen zijn gemaakt. Dus nu kun je starten met filmen. Dat kan op twee verschillende manieren:

  1. Je filmt jezelf. Dat kan met of zonder standaard. Ik gebruik zelf het statief LED Ring light. Daar kun je je telefoon in klemmen en als je dat wilt en ook nog het licht regelen. Het juiste licht zorgt ervoor dat je er net wat beter uitziet.

  2. Je laat iemand anders jouw boodschap opnemen. Zorg wel dat ze de camera stil houden.

Stap 6: En als laatste

Als je start met opnemen, zorg dan dat je 2-3 seconden rust neemt voordat je start. Lach ontspannen alsof je eerst op de foto gaat en begin dan met praten.

Je kunt op je Iphone namelijk achteraf makkelijk het filmpje inkorten. Doe je dit niet dan wil het wel eens gebeuren dat je, net zoals op deze foto, een heel gek gezicht hebt bij de start van je filmpje.


Hetzelfde doe je als je klaar bent met het filmpje. Ook hier geldt dat je achteraf makkelijk je filmpje kunt inkorten. Zo kun je ook het deel waar je als je zelf filmt en naar de camera loopt inkorten.


Last but not least... Plan een datum in en ga aan de slag. Als je dan een filmpje hebt gemaakt, zou ik het super vinden als je dit laat weten door ons te taggen op social media. Heel veel succes!

Extra tips die je wel kunt, maar niet hoeft toe te passen

Op Splice kun je zelf tekst of muziek toevoegen. Houd er wel rekening mee dat als je boodschap langer is dan 15 sec je met muziekrechten te maken hebt. Er staat wel een aantal muziekjes die rechtenvrij zijn die je kunt gebruiken.


In Instagram zit een aantal leuke kerstfilters in de effectengalerij die je kunt gebruiken. Deze kun je onderin je scherm vinden als je een verhaal of reel maakt. Bij het vergrootglas kun je op onderwerp zoeken. De filters die ik heb gebruikt zijn van Happy Christmas door Lojahappytoys en Happy Christmas door Dingmintt. Je kunt deze opslaan maar houd er wel rekening mee dat deze maar 15 sec duren.


Door met een microfoon te werken, wordt het geluid een stuk beter. Een goede tip is de I Diskk. Het kost € 60,00. Te bestellen via Amazon. Helaas is het alleen geschikt voor een Iphone.


Als je besluit om je kerstboodschap op Social Media te plaatsen dan is het een goed idee om hier een ondertiteling bij te plaatsen. De reden is dat de meeste mensen filmpjes op social media zonder geluid worden afgespeeld. Je kunt dit makkelijk en gratis doen via Kapwing Doe je het voor de eerste keer? Houd er dan rekening mee dat dit wel veel tijd kost. Als je via de telefoon je kerstboodschap verstuurt, dit ook niet nodig is.


Videoboodschappen zijn de toekomst. Niet alleen voor een kerstboodschap dus mocht je nou ontzettend enthousiast zijn dan kan ik je in contact brengen met professionele video creators. Zij kunnen jou naar een next level tillen!


Naamloos-1.png
bottom of page